Wat is Yoga Nidra?

De term “Yoga Nidra” betekent Yogische slaap. Het is een systematische methode om volledige fysieke, mentale en emotionele ontspanning te bewerkstelligen.

Het wordt gedefinieerd als de ervaring van een slaaptoestand waarin het subject rust in een staat van diepe non-rem slaap, delta (1-4 hertz) hersengolven produceert, en zich tegelijkertijd volledig bewust is van de gebeurtenissen in haar omgeving.

Wanneer je zintuigen gedurende een bepaalde periode zijn losgekoppeld, staat dit bekend als Pratyahara. Yoga Nidra is een techniek die zelfs een beginner diep in het rijk van pratyahara kan brengen.

Yoga Nidra is het tegenovergestelde van meditatie. De zintuigen trekken zich terug en de geest concentreert zich juist nergens op maar wordt in slaap gesust.

Het bewustzijn kan zo ver gaan als dat je het zelf kunt leiden. 

” Therfore, realize with a still mind your own true nature, which is the one pure, Undivided consciousness underlying the restless mind which is composed of the whole universe in all its diversity. Realize, with a still mind, the state between sleep and wakefulness…. This is the real Self, inherent, in which one is no longer deluded”                                                                          Tripura Rahasya – Secret of the Supreme Goddess        

 

 

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga volgt een vast patroon. Door middel van vinyasa’s (vloeiende bewegingen) worden asana’s (statische houdingen) aaneengeschakeld.
Na verloop van tijd word je practice als een meditatie in beweging.

Mindfulness

Mindfulness is leven met volle aandacht. Leven in het hier en nu. Helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel waarnemen.
Jon Kabat-Zinn
onderscheid 3 elementen in mindfulness:

1. Gerichte aandacht (bewust)
2. In het huidige moment
3. Zonder te oordelen (open, vriendelijk)

Integrale Yoga

Integrale Yoga van Sri Aurobindo & Moeder, is een combinatie van Hatha Yoga, Pranayama en meditatie om zo te zorgen dat jij je innerlijke zelf leert kennen. Je werkt met je aandacht gefocust op je kruin.             

"de kracht van boven".

Yoga Nidra

Nidra betekend "Yogic Sleep". Het is een bewustzijnsslaap. Er is bewustzijn zonder gedachten. Het is geen meditatie. Eerder het tegenovergestelde. Je trekt je zintuigen terug en de geest wordt niet geconcentreerd maar juist tot slaap gebracht. Je bent je bewust van het feit dat je Yoga Nidra beoefend.

Hatha Yoga

De meeste moderne vormen van yoga zijn aftakkingen van Hatha Yoga. Het kan worden beschreven als een systeem voor zelftransformatie. Het in balans brengen van lichaam, geest en energie om lijden te verminderen en geluk te vergroten.

Zuna - Tantra Yoga

Tantra = Versnellen, Weven.
Zuna Yoga is een systeem naar de oudste bekendste nog levende traditie van Oosterse filosofie en wetenschap. Het volgt de Tantra traditie van Sri Vidya. Tantra Yoga heeft zijn wortels in Hatha Yoga. Het is de wetenschap van het zijn.

Pilates

Pilates is een work-out waarbij het primair gaat om de perfecte beheersing van de beweging.
Deze oefenmethode bevordert beheersing, soepelheid, coördinatie en tonus v/d spieren zonder toename van de omvang.

Dit is een bewegingsvorm die gebaseerd is op de leerstof en de theorie van Joseph Pilates.

Abonneer je voor meer inspiratie!

Wil je meer meditaties of blogs ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.