Wat is Mindfulness 

Mindfulness betekent

Aandacht geven op een bepaalde manier.
Gericht in het hier en nu.
Niet (ver)oordelen.
Johan Kabat-Zinn

 

De automatische piloot

In ons dagelijkse leven doen we vele dingen onbewust. Je fietst of rijdt naar je werk op de automatische piloot. Neemt altijd dezelfde route en voordat je het weet ben je op de plaats van bestemming aangekomen. Op dezelfde manier zijn we in ons dagelijks leven niet altijd helemaal aanwezig en doen we dingen onbewust.
Je praat met je vriendin aan de telefoon en onbewust ben je al bezig met je koffer inpakken en luister je dus niet met je volle aandacht naar het verhaal van je vriendin. Je bent dus niet in het Hier-en-Nu.

Door je meer bewust te worden van je gedachtepatronen, je emoties en lichamelijke sensaties wordt je bewuster en vindt er een transformatie plaats. Je ervaart meer vrijheid doordat je bewuster gaat leven en los leert laten. Je bewustzijn (awareness & consciousness) neemt toe en je leert bewust te reageren in plaats van op de automatische piloot.

Bodyscan

We oefenen de Bodyscan. Door met aandacht je lichaam te scannen, observeren, kom je uit je hoofd en in je lichaam. Je word je bewust van de lichamelijke sensaties en leert je lichaam los te zien van de geest (mind).

Adem

We oefenen met de adem. Een eeuwen oude methode afkomstig vanuit het boeddhisme, is bewust de aandacht houden bij de ademhaling. Door je te concentreren op de ademehaling leer je je gedachten te zien en ze los te laten, ze niet te grijpen en zo  leer je dat je lichaam los staat van je geest (mind). Door te oefenen met bewust ademhalen merk je spanningen op in je fysieke lichaam, merk je hoe je adem stokt als je schrikt, of hoe die omhoog gaat bij stress.  Je leert de pauzes te zien tussen een in-ademing en een uit-ademing. Je adem wordt als een vriend.

Meditatie

Je leert bepaalde meditatievormen

Samatha = concentratie meditatie. Focus op één punt, object, adem, binnen, buiten.
Doel = Verstillen

Vipassana = inzichtmeditatie. Onderzoeken van lichaam en geest.
Doel = inzicht verkrijgen waardoor transformatie mogelijk wordt.

Samadhi = Nonmeditatie. Samadhi is de achtste en laatste stap op het achtvoudige yogapad uit de Yogasoetra’s van Patanjali. Samadhi is de staat waarin de menselijke geest volkomen vrij is van activiteit om zich heen, en waarin het bewustzijn ongehinderd is door gedachten. Samadhi wordt wel omschreven als contemplatie, extase, heelheids beleving, eenwording. (Opgaan in het Brahman, ook Parabrahm genoemd een overkoepelend bewustzijn waar men in opgaat.)

 

 

 

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga volgt een vast patroon. Door middel van vinyasa’s (vloeiende bewegingen) worden asana’s (statische houdingen) aaneengeschakeld.
Na verloop van tijd word je practice als een meditatie in beweging.

Mindfulness

Mindfulness is leven met volle aandacht. Leven in het hier en nu. Helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel waarnemen.
Jon Kabat-Zinn
onderscheid 3 elementen in mindfulness:

1. Gerichte aandacht (bewust)
2. In het huidige moment
3. Zonder te oordelen (open, vriendelijk)

Integrale Yoga

Integrale Yoga van Sri Aurobindo & Moeder, is een combinatie van Hatha Yoga, Pranayama en meditatie om zo te zorgen dat jij je innerlijke zelf leert kennen. Je werkt met je aandacht gefocust op je kruin.             

"de kracht van boven".

Yoga Nidra

Nidra betekend "Yogic Sleep". Het is een bewustzijnsslaap. Er is bewustzijn zonder gedachten. Het is geen meditatie. Eerder het tegenovergestelde. Je trekt je zintuigen terug en de geest wordt niet geconcentreerd maar juist tot slaap gebracht. Je bent je bewust van het feit dat je Yoga Nidra beoefend.

Hatha Yoga

De meeste moderne vormen van yoga zijn aftakkingen van Hatha Yoga. Het kan worden beschreven als een systeem voor zelftransformatie. Het in balans brengen van lichaam, geest en energie om lijden te verminderen en geluk te vergroten.

Zuna - Tantra Yoga

Tantra = Versnellen, Weven.
Zuna Yoga is een systeem naar de oudste bekendste nog levende traditie van Oosterse filosofie en wetenschap. Het volgt de Tantra traditie van Sri Vidya. Tantra Yoga heeft zijn wortels in Hatha Yoga. Het is de wetenschap van het zijn.

Pilates

Pilates is een work-out waarbij het primair gaat om de perfecte beheersing van de beweging.
Deze oefenmethode bevordert beheersing, soepelheid, coördinatie en tonus v/d spieren zonder toename van de omvang.

Dit is een bewegingsvorm die gebaseerd is op de leerstof en de theorie van Joseph Pilates.

Abonneer je voor meer inspiratie!

Wil je meer meditaties of blogs ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.