Wat is Hatha Yoga?

Het woord Yoga is afgeleid van het woord Yog, dat in het Sanskriet vereningen/verbinden betekent.

 

Hatha = de zon + de maan

 

In de naam Hatha komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha yoga komen die tegengestelde energieën (Shiva en Shakti) samen. Door je concentratie en adem naar punten in het lichaam te verplaatsen, breng je daar bewustzijn.

De eerste duidelijke bron is het vijftiende-eeuwse document Hatha Yoga Pradipika. Dit wordt nog steeds gezien als de bijbel van het hedendaagse yoga. Swami Swatmarama beschrijft hierin het pad naar de allerhoogste, ‘koninklijke’ yoga. In dit geschrift werkt hij een compleet systeem van houdingen en ademhaling uit.

Hatha yoga wordt vandaag de dag op vele verschillende manieren onderwezen. Dit is vaak afhankelijk van de leraar en waar die zijn opleiding heeft gevolgd. Zo kan het zijn dat de yoga houdingen (asanas) in een hatha-flow (aaneenschakeling van houdingen) worden gegeven. Meer traditioneel is werken in fases:

 

Sthira sukham asanam

Sthira= standvastig, stabiel, onbewegelijk

Sukham= comfortabel, gemakkelijk

Asanam= houding

  • Voorbereiding: in een neutrale houding observeer je rustig jezelf in het hier en nu.
  • Aannemen: op vloeiende, natuurlijke wijze neem je een houding aan. Zonder te forceren of jezelf in een houding te laten duwen door een ander. De lichamelijke prestatie is onbelangrijk. Het gaat om wat je voelt/ervaart in een houding.
  • Aanhouden: Je blijft gedurende enige tijd rustig ademend in de houding. Je bent kalm maar niet ontspannen je spreid juist de spanning over verschillende spieren.
  • Waarneming: in een rusthouding observeer je de uitwerking van de houding. Doorgaans neem je asana’s meerdere keren aan. Zo wordt de houding je eigen en is het eenvoudiger om je er volledig op te concentreren. Het wordt een houding van lichaam én geest.


De grote Indiaas wijsheden hebben vele methodes ontwikkeld, zodat elk mens de mogelijkheid heeft om de betekenis van het leven te vinden en begrijpen door zijn eigen fysieke en mentale capaciteiten. Alle wegen van Yoga leren de mens discipline en zelfcontrole. Ook al lijken de verschillende Yogawegen anders, de essentie blijft hetzelfde: Zelfrealisatie.

Er zijn vier soorten mensen op deze wereld: de intellectuele, de actieve, de emotionele en de bezinnende.

Degenen die intellectueel zijn volgen de weg van Jnana Yoga, de weg van wijsheid en scherpzinnigheid.
Degenen die actief zijn volgen de weg van Karma Yoga, de weg van actie en onbaatzuchtige dienstbaarheid.

Degenen die emotioneel zijn volgen het pad van Bhakti Yoga, de weg van devotie en liefde, waar de persoonlijkheid opgelost en het individu één wordt met het Hogere.

Degene die de meeste waarde hechten aan bezinning zullen de weg van Raja Yoga( de Koningklijke weg”) volgen, de manier die is ontworpen om de geest de controleren en te overmeesteren door mentale concentratie. Een tak van Raja Yoga is Hatha Yoga dat de Yogi voorbereidt op de hogere niveaus van Raja Yoga.

 

Klassieke hatha yoga (Swami Sivananda)                                                                                                                      

Ik heb mijn Klassieke Hatha Yoga opleiding gevolgd bij Arhantha Yoga India. De Arhanta Yoga volgt de rijke traditie en filosofie van Swami Sivananda en Sri Vivekananda en vereist een samenvoeging van de verschillende wegen van Yoga. Swami Sivananda herkende dat ieder mens beschikt over intellect, hart, lichaam en geest en adviseert daarom dat iedereen bepaalde technieken uit elke weg moet beoefenen. Rekening houdend met de individuele aard en voorkeur kan iemand een bepaalde weg van Yoga benadrukken.

Een vast patroon
De les is opgebouwd uit concentratie, ademhalingsoefeningen, zonnegroeten,houdingen en ontspanningsoefeningen.

We oefenen de Kapalbhati en Anulom Vilom en de
Yogische ademhaling.

Een les wordt begonnen met een korte ontspanning, gevolgd door zonnegroeten, een vaste serie aan houdingen en beëindigd met concentratie en ontspanningsoefeningen.

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga volgt een vast patroon. Door middel van vinyasa’s (vloeiende bewegingen) worden asana’s (statische houdingen) aaneengeschakeld.
Na verloop van tijd word je practice als een meditatie in beweging.

Mindfulness

Mindfulness is leven met volle aandacht. Leven in het hier en nu. Helemaal wakker zijn en zonder (voor)oordeel waarnemen.
Jon Kabat-Zinn
onderscheid 3 elementen in mindfulness:

1. Gerichte aandacht (bewust)
2. In het huidige moment
3. Zonder te oordelen (open, vriendelijk)

Integrale Yoga

Integrale Yoga van Sri Aurobindo & Moeder, is een combinatie van Hatha Yoga, Pranayama en meditatie om zo te zorgen dat jij je innerlijke zelf leert kennen. Je werkt met je aandacht gefocust op je kruin.             

"de kracht van boven".

Yoga Nidra

Nidra betekend "Yogic Sleep". Het is een bewustzijnsslaap. Er is bewustzijn zonder gedachten. Het is geen meditatie. Eerder het tegenovergestelde. Je trekt je zintuigen terug en de geest wordt niet geconcentreerd maar juist tot slaap gebracht. Je bent je bewust van het feit dat je Yoga Nidra beoefend.

Hatha Yoga

De meeste moderne vormen van yoga zijn aftakkingen van Hatha Yoga. Het kan worden beschreven als een systeem voor zelftransformatie. Het in balans brengen van lichaam, geest en energie om lijden te verminderen en geluk te vergroten.

Zuna - Tantra Yoga

Tantra = Versnellen, Weven.
Zuna Yoga is een systeem naar de oudste bekendste nog levende traditie van Oosterse filosofie en wetenschap. Het volgt de Tantra traditie van Sri Vidya. Tantra Yoga heeft zijn wortels in Hatha Yoga. Het is de wetenschap van het zijn.

Pilates

Pilates is een work-out waarbij het primair gaat om de perfecte beheersing van de beweging.
Deze oefenmethode bevordert beheersing, soepelheid, coördinatie en tonus v/d spieren zonder toename van de omvang.

Dit is een bewegingsvorm die gebaseerd is op de leerstof en de theorie van Joseph Pilates.

Abonneer je voor meer inspiratie!

Wil je meer meditaties of blogs ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.