Wonen en Slapen onder de sterrenhemel∗∗∗

Eindelijk is het dan zover. Hij staat, onze mooie nieuwe Mongoolse Ger ook vaak een Yurt genoemd. Een Ger is de traditonele woning van de Mongoolse volkeren, de nomadische volkeren van Centraal-Azië

Symboliek: Een Ger staat traditie getrouw met de opening naar het zuiden. De opening moet vrij toegankelijk zijn en door niets geblokkeerd, zo komt de energie naar binnen. Je staat niet op de deur drempel en leunt niet tegen de midden palen. De deur is laag; Zo maak je een buiging voor de heilige energie in de Ger bij binnenkomst. De Ger is niet alleen het centrum van het universum, maar ook een mikrokosmos zelf. Het is een kaart van het universum en de sluier van de lucht wordt weerspiegeld in de gebogen vorm van het binnenste van het dak, De meest geëerde plek in de Ger is aan de noordkant achter het vuur van de houtkachel. Het vuur zelf in het midden van de Ger is de heiligste plaats. Het verbeeld het centrum van de wereld. De kroon symboliseert de poort naar de bovenwereld. Bij de inwijding van sjamanen spelen deze symbolieken een belangrijke rol.

Gebruik: Tijdens sommige van onze retreats is het mogelijk om in de Ger te slapen. Wanneer er niet in geslapen wordt gebruiken we de Ger voor meditaties en om thee te drinken. Ook kan de ruimte gebruikt worden om lekker een boek te lezen, te luieren of in de winter bij het haardvuur te zitten.